Graphical Literacy

Er is steeds meer data beschikbaar. Ook de technieken en tools om deze data zichtbaar te maken zijn enorm toegenomen. Toch is het voor velen niet vanzelfsprekend om op een effectieve manier met data te communiceren. Want wanneer kies je voor welke vorm om te visualiseren? Hoe weet je wat het beste communiceert voor jouw doelgroep? En hoe voorkom je uitglijders met bijvoorbeeld onhandig kleur- of legendagebruik?

In deze training krijg je een uitgebreide toelichting op de hedendaagse mogelijkheden van datavisualisaties en leer je op een heldere manier je keuzes hiervoor te onderbouwen. Wij dagen je uit om kritisch te zijn op visualisaties die je onder ogen krijgt. Je wordt uitgerust met praktische kennis en ontwerptechnieken die je helpen om complexe situaties effectief te verbeelden.

We oefenen met verschillende onderdelen in het creatieproces. De methodologie van visueel ontwerp vormt de rode draad. We doorlopen deze methodologie waarbij je theorie ontvangt en volop voorbeelden ziet. Per fase zijn er opdrachten om het geleerde direct toe te passen. We kijken onder meer naar verschillende scenario’s om data te vertalen, hoe je focus aan kunt brengen in je keuzes, hoe de anatomie van een effectieve visualisatie eruit ziet en welke tools het beste je visualisatie kunnen ondersteunen.

Omschrijving training

Aan de hand van diverse opdrachten kijken we naar de ontwerpmethodiek, de effectiviteit van visualisaties op de doelgroep en diverse visuele oplossingen. Het aanleren en uitbreiden van je grafische geletterdheid staat centraal.

Vragen die in de sessie onder meer aan bod komen:

  • welke belangrijke principes zijn van toepassing bij het visualiseren van data?
  • hoe kun je complexe situaties op een heldere manier visualiseren?
  • welke verschillende soorten visualisaties zijn er en hoe kunnen ze verschillende verhalen vertellen?
  • hoe zorg je dat de visualisatie helder is voor de doelgroep?
  • hoe krijg je inzicht in de ontwerpanatomie van een datavisualisatie?
  • welke visualisatietools zijn beschikbaar en werken in welke situaties?

Trainer

andy

Andy Kirk is consultant, trainer, schrijver en onderzoeker op het gebied van datavisualisatie. Hij is bekend van zijn website www.visualisingdata.com. Andy verzorgt trainingen en lezingen over de hele wereld. Informatie visualisatie en grafische geletterdheid zijn veelgevraagde thema’s die hij in de sessies behandeld. In 2012 schreef Andy Kirk een praktische gids over effectieve manieren over datavisualisaties in te zetten (Data Visualization: a succesfull design proces). In 2016 verscheen zijn tweede boek Data Visualisation: a Handbook for Data Driven Design.

Prijs

De trainingskosten zijn € 539 exclusief BTW, inclusief koffie, thee en lunch (tweede trainingsdag). Deelnemers ontvangen ook het boek Data Visualisation: a Handbook for Data Driven Design van Andy Kirk. Deelnemers die het boek reeds in hun bezit hebben, ontvangen een korting voor de prijs van het boek.

Doelgroep

De training is geschikt voor een ieder die meer inzicht wil krijgen in de mogelijkheden van (data)visualisaties en de keuzes hiervoor beter wil kunnen onderbouwen. De training is interessant voor bijvoorbeeld communicatie- of marketingmedewerkers, data analisten, onderzoekers, medewerkers business intelligence, vormgevers en redacteuren.

Praktische informatie

De training wordt (onder voorbehoud) weer na de zomer aangeboden.
De training wordt in het Engels gegeven.
De training vindt plaats bij het Centraal Museum in Utrecht.

Schrijf je in