Infographic Storytelling

Complexe informatie kun je snel, helder en visueel aantrekkelijk maken met een infographic. Je vertelt een verhaal met visuele middelen waardoor de gebruiker de realiteit beter begrijpt. In de training Infographic Storytelling krijg je vaardigheden aangereikt om visueel te denken en werken. We gaan in op conceptueel denken, de visuele vertaling ervan en het uiteindelijke schetsen van een infographic.

Tijdens het eerste deel van de training staat denken in beeld centraal. We nemen je stap voor stap mee langs de verschillende onderdelen van een infographic. De samenhang tussen data, design en verhaal is hierbij het uitgangspunt. Wat zijn voorbeelden van infographics? Wat is het geheim van een goede infographic? Hoe kom je aan informatie over een onderwerp? Welke data of informatie is beschikbaaren hoe ontdek je hier relaties en patronen in?

Het tweede gedeelte van de training staat vooral in het teken van het visualisatieproces. Hoe maak je van je onderwerp een verhaal? Hoe zoek je naar de juiste visuele vorm? Hoe kun je door het maken van wireframes komen tot interactieve of redactionele infographics? De training wordt afgesloten met een groepsopdracht en het bespreken van de eindresultaten hiervan.

Omschrijving training

De training is een praktische introductie in het vertellen van verhalen door middel van visualisaties. Je krijgt oefeningen in het schetsen van eerste ontwerpen, het maken van een storyboard en het verzamelen van de juiste data en gegevens. Er is daarnaast ruimte voor theoretische verdieping op het gebied van ontwerp en storytelling. De focus ligt op het begrijpen van het datavisualisatie proces en hoe je maximale impact krijgt op je doelgroep door middel van je ontwerp.

De volgende onderwerpen komen onder meer aan bod:

 • introductie in datavisualisatie
 • voorbeelden van infographics
 • data, verhaal en ontwerp; samenhang tussen de verschillende disciplines
 • conceptueel denken
 • datasets en de verhalen die zij kunnen vertellen
 • de essentiele rol van ontwerp
 • kleurgebruik en typografie
 • het gebruik van illustratieve elementen
 • tools om infographics mee te maken
 • groepopdrachten waarin we zoeken naar visuele oplossingen
 • presentatie van de eindresultaten

Trainer

Valentina D’Efilippo is een veel bekroond ontwerper, auteur, trainer en spreker (www.valentinadefilippo.co.uk). Na haar studie Industrieel ontwerp in Italië, verhuisde ze naar Londen en behaalde een postdoctoraal in Grafische vormgeving. Sindsdien heeft haar passie voor visuele communicatie en digitale media vorm gekregen in datavisualisaties en interaction design. Valentina werkte samen met een aantal toonaangevende organisaties om bij te dragen aan bekroonde campagnes voor wereldwijde merken. In 2013 publiceerde ze The Infographic History of the World.

Prijs

De kosten van deze tweedaagse training zijn € 685, exclusief BTW, inclusief koffie, thee en lunch. Deelnemers ontvangen ook het boek The Infographic History of the World.

Doelgroep

Een ieder die op een visuele manier complexe informatie wil overbrengen, zoals communicatiemedewerkers, vormgevers, visual designers, redacteuren, researchers, marketing medewerkers en journalisten.

Praktische informatie

16 en 17 mei 2019 (09.30 – 16.00 uur).
De training wordt in het Engels gegeven.
De training vindt plaats bij het Centraal Museum in Utrecht.

Schrijf je in