Effective data communication in Excel

In elke functie waar met informatie of data wordt gewerkt, moet je van tijd tot tijd je gegevens presenteren. Dit kan bijvoorbeeld voor een managementrapportage zijn, een jaarverslag of een wetenschappelijk artikel.

Maar hoe presenteer je jouw data op een krachtige manier zodat het doel van je presentatie bereikt wordt? Hoe vertel je een verhaal met je data zodat het voor je doelgroep begrijpelijk en overtuigend is? Kennis over effectief communiceren met visualisaties is dan essentieel.

In deze training krijg je een overzicht van de meest gangbare manieren om informatie te visualiseren in Excel. Ondanks dat er steeds meer nieuwe tools verschijnen om data te analyseren en te visualiseren, blijft Excel wereldwijd de meest gebruikte optie.

De training gaat in op de visualisatiemogelijkheden van Excel. Je gaat zelf volop aan de slag met het maken van een aantal (nieuwe en innovatieve) visualisaties en sjablonen in Excel, waarbij we vooral voorbij de standaard opties van het programma kijken.

Omschrijving training

Je leert een aantal nieuwe grafiekvormen maken in Excel, die niet alleen zorgen dat je de boodschap effectief overbrengt, maar die ook je keuze om grafieken in te zetten vergroot.

We starten met een aantal basisvaardigheden in Excel, maar schakelen al vlug over naar meer gevorderde visualisatiemogelijkheden. De training gaat onder meer in op formules zoals INDEX, MATCH en VLOOPUP, in-cell charting en voorwaardelijke opmaak (conditional formatting), plus diverse geavanceerde visualisatietechnieken. Iedere grafiek die je maakt kun je opslaan als sjabloon, zodat je deze telkens weer kunt gebruiken in je werk.

Er is ook ruimte om in te gaan op het ontwerp. Hoe zorg je ervoor dat de visualisatie krachtig overkomt op je doelgroep en het gewenste effect heeft? Hoe zorg je dat in de grafiek alle overbodige informatie (ruis) is weggehaald zonder dat de boodschap aan kracht verliest? Er is aandacht voor het herontwerpen van grafieken, zodat je ervaart hoe je een visualisatie kunt veranderen naar een krachtiger vorm. Dit herontwerp ga je vervolgens weer zelf maken in Excel.

De focus in deze training ligt op het maken van eenvoudige maar goed communicerende visualisaties. Vergroot je Excel vaardigheden, breng je data tot leven, kies voor de juiste visuele vorm en overtuig je publiek. De kennis die je opdoet in de training kun je direct toepassen in je dagelijkse werk.

Enige basiskennis van Excel is nodig voor deze training.

Trainer

Jonathan Schwabish is één van de vooraanstaande personen op het gebied van datavisualisatie. Op zijn website www.policyviz.com schrijft hij over de vele ontwikkelingen in het vak. Daarnaast is hij host van een veelbeluisterde podcast op het gebied van datavisualisatie (policyviz podcast). Ook verzorgt hij volop trainingen en workshops. Jonathan Schwabish werkt momenteel als senior onderzoeker aan het Urban Institute’s Income and Benefits Centre in Washington.

Prijs

De trainingskosten zijn € 349 exclusief BTW, inclusief koffie, thee en lunch. Deelnemers ontvangen een gratis kopie van het e-book Step-by-Step Guide to Advanced Data Visualization in Excel.

Doelgroep

De training is geschikt voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in de mogelijkheden van (data)visualisaties en manieren om deze zo effectief mogelijk te communiceren met je doelgroep. De training is interessant voor bijvoorbeeld communicatie- of marketingmedewerkers, data analisten, onderzoekers en medewerkers business intelligence die veel in Excel werken en de mogelijkheden hiervan om te visualiseren willen uitbreiden.

Praktische informatie

De training wordt (onder voorbehoud) weer na de zomer aangeboden.
De training wordt in het Engels gegeven.
De training vindt plaats bij Mmousse in Amsterdam.

Schrijf je in