Creatieve Datavisualisatie Technieken

Wanneer je data gaat visualiseren kom je al snel uit bij de staaf- of lijndiagram. En in een aantal gevallen is dit ook de beste keuze om je informatie over te brengen. Er zijn tegenwoordig echter meer grafische vormen beschikbaar om uit te kiezen. Maar hoe voorkom je dat je vast komt te zitten in je grafiek keuzes? Of erger: dat je een verkeerde visuele vorm voor je data gebruikt? Tijdens deze training leert Nadieh Bremer je hoe je een meer creatieve en praktische benadering kan nemen in het design van je datavisualisatie.

Datavisualisaties zijn tegenwoordig overal te vinden. Online magazines, applicaties, nieuwssites en admin interfaces hebben grafieken omarmt en je kunt niet meer op een kantoor rondlopen zonder ten minste een paar grafieken ergens op iemands scherm te zien. Dat is een goede ontwikkeling. Als visuele wezens zijn wij namelijk veel beter en sneller in staat om trends en patronen te ontdekken als de data visueel zijn gemaakt. Echter, met zoveel programma’s en tools waarbij je binnen een minuut een grafiek op je beeld tovert, kun je makkelijk vast komen te zitten in het nadenken over de juiste en meest effectieve visuele vorm.

Omschrijving training

Verbreed in deze training je horizon over wat er mogelijk is naast de standaard set aan grafieken. Leer om niet meer vast te zitten aan de begrenzingen die de programma’s of tools bieden, maar om juist visualisaties te ontwerpen die effectief zijn én er bovendien uniek en interessant uitzien. Krijg meer zelfvertrouwen in het kiezen van de beste vorm voor je data. En sta meer open om creatiever te zijn binnen de programma’s of tools die je gebruikt.

De volgende vragen worden in de training behandeld:

  • wat zijn de stappen die je moet nemen in het datavisualisatie proces?
  • hoe bedenk je ideeën en concepten om te visualiseren?
  • hoe verbreed je je horizon over de verschillende grafiekvormen die worden gebruikt door professionals?
  • hoe pas je een meer creatieve benadering toe op het maken van bijzondere, maar functionele en gebruikersvriendelijke datavisualisaties?
  • hoe kan je “design with code” toepassen door zo snel mogelijk met de echte data bezig te gaan en daardoor betere design keuzes te maken?

Enige basiskennis over de standaard vormen van datavisualisaties is handig. Dit is echter geen tool sessie waarbij je programma-specifieke vaardigheden leert (zoals bijvoorbeeld Tableau of d3.js). In plaats daarvan richten we ons op hoe datavisualisaties effectiever, aantrekkelijker en boeiender gemaakt kunnen worden.

Trainer

Na haar studie als Sterrenkundige, ging Nadieh Bremer werken als data scientist / consultant voor Deloitte. Hier ontdekte ze dat ze het visualiseren van data nog leuker vond dan de analyse op zich. Sindsdien ligt haar focus op de meer creatieve en experimentele kant van datavisualisatie. Ze deelt haar inzichten in tutorials en projecten op VisualCinnamon.com. Tegenwoordig is ze parttime freelancer en werkt ze enkele dagen per week bij Adyen in Amsterdam.
In juli 2016 startte ze een jaar lange samenwerking met Shirley Wu, genaamd data sketches, waarin ze elkaar maandelijks uitdagen om een volledige datavisualisatie te maken. Ze beschrijven hierbij ook het hele proces. In 2016 ontving ze de “Rising Star” award van de Information is Beautiful Awards. Inmiddels is Nadieh een veelgevraagde spreker op (internationale) conferenties.

Prijs

De kosten van de training zijn € 239, exclusief BTW, inclusief koffie, thee en lunch.

Doelgroep

De training is geschikt voor een ieder die meer inzicht wilt krijgen in de mogelijkheden van (data)visualisaties en manieren om deze zo effectief mogelijk te communiceren met de doelgroep. De training is interessant voor bijvoorbeeld communicatie- of marketingmedewerkers, data analisten, onderzoekers en medewerkers business intelligence.

Praktische informatie

8 oktober 2018 (09.00 – 17.00 uur) – VOL!
De training vindt plaats bij het Centraal Museum in Utrecht.
Schrijf je in