Online data visualisation

Eén van de meest krachtige manieren om verhalen online te vertellen is met een datavisualisatie. Geef je bij een statische datavisualisatie de gebruiker veelal inzicht in een complex verhaal; bij een online visualisatie kan de gebruiker zelf erdoor heen klikken en op zoek gaan naar onderdelen van het verhaal die voor hem of haar interessant zijn.

In deze training zetten we een aantal essentiële stappen op het gebied van programmeren. Het maken van een aansprekende online datavisualisatie vereist namelijk enige kennis en inzicht in programmeertalen zoals HTML, CSS en Javascript. Je leert in de training hoe je data interactief kunt maken en tot leven kan brengen in een visualisatie. Enige kennis en ervaring met coderen (en dan met name Javascript) is vereist.

Omschrijving training

We starten met het kort opfrissen van een aantal elementen van HTML, CSS en Javascript; essentiële bouwstenen die nodig zijn om online visualisaties te maken. Vervolgens leggen we de link met D3.js, een krachtige Javascript bibliotheek om dynamische, interactieve visualisaties te creëren. Je gaat aan de slag met een paar basisvormen en grafieken in D3.js. Afhankelijk van de achtergrondkennis van de deelnemers, staan meer complexere visuele vormen op het programma.

Ook kijken we mogelijk naar andere tools om interactieve online visualisaties te maken of te verrijken. We oefenen bijvoorbeeld met het gebruik van Taucharts en gebruiken bibliotheken zoals MapboxGL (speciaal bedoeld voor kaarten).

Gedurende de trainingsdagen krijg je uitleg, laten we je voorbeelden zien en ga je zelf zo veel mogelijk aan de slag met (korte) opdrachten. Aan het einde van de training heb je een gedegen basis om aantrekkelijke en interactieve visualisaties te kunnen maken.

De volgende onderwerpen komen onder meer aan bod:

  • voorbeelden van online datavisualisaties;
  • kijkje aan de ‘achterkant’ van het webontwerp;
  • korte opfrissessie van een aantal programmeertalen;
  • maken van eenvoudige grafieken met Taucharts;
  • introductie in D3.js;
  • importeren van data in D3.js;
  • maken van grafische vormen in D3.js;
  • aandacht voor de ontwerpkeuzes bij een visualisatie;
  • toevoegen van interactieve elementen in D3.js;
  • het gebruik van andere tools en bibliotheken zoals MapboxGL.

Trainer

peter

Shirley Wu is een freelance software-engineer gespecialiseerd in datavisualisatie. Ze combineert haar liefde voor kunst, wiskunde en programmeren in het maken van kleurrijke, interactieve datavisualisaties. Haar werk is te vinden op sxywu.com.

Prijs

De kosten van de training zijn € 539 exclusief BTW, inclusief koffie, thee en lunch.

Doelgroep

Een ieder die al enige ervaring heeft met het werken met data en zich de basisprincipes van interactieve datavisualisaties eigen wil maken. Enige ervaring met programmeren (met name Javascript) is vereist.

Praktische informatie

De training duurt anderhalve dag en wordt (onder voorbehoud) begin 2019 aangeboden.
De training wordt in het Engels gegeven.

Schrijf je in