Mapping the World

Veel data die beschikbaar zijn, worden het beste zichtbaar gemaakt op een (interactieve) kaart. Dit kunnen data zijn van bijvoorbeeld huizenprijzen, bevolkingsomvang of verkiezingsuitslagen. Maar ook locaties van bijvoorbeeld restaurants in een postcodegebied, tweets in een bepaald gebied of real time verplaatsingen van openbaar vervoer, kunnen op een kaart worden getoond.

Omschrijving training

Kaarten zijn niet alleen dragers van geografische data, ze vertellen ook een verhaal. In deze training vormt het verhaal het uitgangspunt, maar ga je ook stap voor stap aan de slag met het maken van (interactieve) kaarten.

Er zijn tegenwoordig diverse (en veelal gratis) tools om kaarten te maken. Gedurende twee dagen verkennen we de mogelijkheden van een aantal van deze tools. We starten met voorbeelden van kaarten waar weinig tot geen programmeerervaring nodig is. Uiteindelijk werken we toe naar interactieve kaarten waarbij enige kennis of ervaring met Javascript nuttig is. Maar we kijken ook naar de ontwerpmogelijkheden, naar de combinatie met andere visuele vormen (bijvoorbeeld hoe laat je grootte of groei zien op een kaart) en hoe kom je van een dataset tot een kaart.

In de training komen de volgende thema’s onder andere aan bod:

  • Storytelling with data – je krijgt voorbeelden te zien hoe kaarten een (journalistiek) verhaal kunnen vertellen.
  • Map basics – je gaat werken met een aantal datasets en leert hoe je deze kunt importeren in een kaart.
  • Map design – we besteden aandacht aan de ontwerpkeuzes die je moet maken bij het werken met (interactieve) kaarten. We letten bijvoorbeeld op kleurgebruik, legenda, mate van gedetailleerdheid, zichtbaarheid van grenzen, gebruik van layers en gebruik van pop-up vensters.
  • Introduction to Carto – we kijken naar de interface, de verschillende soorten kaarten die beschikbaar zijn en de keuzes die je voor je verhaal moet maken.
  • Building maps from scratch – we gaan aan de slag met het maken van een kaart vanuit Carto. Je leert hoe je persoonlijke voorkeuren kunt toevoegen aan een kaart door middel van Javascript en hoe je kaarten interactief kunt maken.
  • New features in map making and storytelling – we kijken naar extra toepassingen en nieuwe vormen van storytelling.

De training is een dynamische mix tussen uitleg, demonstratie en hands-on opdrachten.

Trainer

De training wordt gegeven door Aurelia Moser (VS). Ze werkt momenteel als developer bij het Mozilla Science Lab. Ze beschikt over een cocktail aan ervaringen, variërend van wetenschap, cartografie, kunst en programmeren. Na haar werk bij Ushahidi en Internews Kenya, werkt ze alweer diverse jaren in de open tech scene, waaronder recentelijk nog als Map Scientist bij CartoDB. Ze coordineert Nodebots NYC, een meetup voor programmeurs, en is betrokken bij Girl Develop it!, een non-profit organisatie die vrouwen wil stimuleren om te programmeren.

Prijs

De prijs van deze training wordt binnenkort bekendgemaakt.

Doelgroep

De training is geschikt voor iedereen die kaarten wil inzetten om informatie en data over te brengen. Enige kennis van Javascript is nuttig, maar niet noodzakelijk. De training is interessant voor bijvoorbeeld grafische ontwerpers, redacteuren, communicatie- of marketingmedewerkers, data analisten en onderzoekers.

Praktische informatie

Deze training wordt binnenkort aangeboden. Hou de website in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in