Finding elegance: designing with data

Datavisualisaties gemaakt door Italiaanse ontwerpers worden beschouwd als van een extreem hoge kwaliteit. De compositie, het niveau van complexiteit, maar vooral de schoonheid van het ontwerp zijn van wereldklasse. Federica Fragapane is een van de jonge en getalenteerde ontwerpers uit Italië. In deze tweedaagse workshop gaat ze in op de elegantie van een datavisualisatie.

In de training komen de verschillende fases van een datavisualisatie project aan bod. Speciale aandacht gaat uit naar het ontwerp van een visueel verhaal met het uiteindelijke doel om een ​​duidelijke, visueel aantrekkelijke (handgetekende) visualisatie te creëren.

Veel tijd wordt besteed aan het verfijnen van de visualisatie: de deelnemers worden begeleid om in te gaan op alle visuele details en stilistische aspecten die nodig zijn bij het creëren van een effectieve en elegante visualisatie. Deelnemers krijgen ook de mogelijkheid om het geleerde toe te passen op een eigen project.

Omschrijving training

Op de eerste dag van de training wordt gestart met het modelleren van een dataset in klei. Deelnemers worden uitgedaagd om te experimenteren met nieuwe vormen en het werken in 3D. Deze nieuwe blik wordt vervolgens meegenomen als we gaan werken op papier.

De belangrijkste individuele opdracht begint in de middag: deelnemers maken een keuze uit een aantal datasets die de trainer heeft meegenomen. De trainer begeleid hen bij het selecteren van de data en het kiezen van het verhaal waarin ze geïnteresseerd zijn. De ideeën worden vervolgens vertaald naar een eerste schets op papier.

De tweede dag is gericht op de visuele verfijning. Deelnemers worden uitgenodigd om hun eerste schets te testen en opnieuw te bekijken met een frisse blik. Deze verfijningsfase helpt bij het vinden van die elementen en details die een belangrijke rol kunnen spelen bij het vertellen van een effectief en elegant visueel verhaal.

Op de laatste middag van de training worden deelnemers uitgenodigd om de vaardigheden en geleerde lessen toe te passen op een eigen project.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • inleiding tot datavisualisatie
  • case studies en voorbeelden van data visualisatieprojecten
  • van informatie naar een visuele alfabet
  • de rol van visuele inspiratie
  • data sculptuur
  • visuele modellen
  • het ontwerpen van elegantie
  • het belang van details
  • kritische analyse van eerdere schetsen
  • herontwerp van een visualisatie vanuit nieuwe gezichtspunten

Trainer

Federica Fragapane (https://www.behance.net/FedericaFragapane) is een bekroond freelance informatieontwerper. Ze werkte aan datavisualisatie projecten voor het United Nations Environment Program en Wired en werkt samen met de Italiaanse krant Il Corriere della Sera aan de analyse en visualisatie van culturele, ecologische en sociale onderwerpen voor het culturele supplement La Lettura.

Ze is co-auteur van “Pianeta Terra” (een infographics kinderboek uitgegeven door National Geographic Kids en White Star Kids) en is auteur van “The Stories Behind a a Line “(http://www.storiesbehindaline.com/) een visueel verhaal waarin zes reizen van asielzoekers worden verteld.

Prijs

De trainingskosten zijn € 549 exclusief BTW, inclusief koffie, thee en lunch.

Doelgroep

De training is bedoeld voor iedereen die complexe informatie wilt vertalen naar een visuele vorm. En die wil focussen op de details en elegantie van een visualisatie.

Praktische informatie

4 en 5 april 2019 (09.30 – 17.00 uur).
De training wordt in het Engels gegeven.
De training vindt plaats bij het Centraal Museum in Utrecht.

Schrijf je in