Effective data communication

In elke functie waar met informatie of data wordt gewerkt, moet je van tijd tot tijd je gegevens presenteren. Dit kan bijvoorbeeld voor een managementrapportage zijn, een jaarverslag of een wetenschappelijk artikel.

Maar hoe presenteer je jouw data op een krachtige manier zodat het doel van je presentatie bereikt wordt? Hoe vertel je een verhaal met je data zodat het voor je doelgroep begrijpelijk en overtuigend is? Kennis over effectief communiceren met visualisaties is dan essentieel.

Het is bijzonder waardevol als je in staat bent om glasheldere visualisaties zoals grafieken en tabellen te maken. Je voorkomt hiermee namelijk dat jouw doelgroep zich moet inspannen om te snappen waar het om gaat. Bovendien zorg je ervoor dat jouw doelgroep zich betrokken voelt.

In deze training maak je kennis met verschillende vormen van visualisaties. We kijken naar de basisprincipes van vormgeving en grafisch ontwerp, en hebben oog voor praktische mogelijkheden zodat je zelf een goede visualisatie kunt ontwerpen. Met het uiteindelijke doel: impact hebben op je doelgroep.

Omschrijving training

Je ontvangt in de training een overzicht van de meest gangbare manieren om informatie te visualiseren in Excel en Powerpoint. We kijken hierbij naar vormen waarin communicatie met data het meest effectief werkt.

Op de eerste trainingsdag staan we stil bij de theoretische kaders. De trainer put hierbij onder andere uit onderzoek dat zij heeft verricht naar het effect van visualisaties. Op basis hiervan heeft zij een stappenplan ontwikkeld waarbij het maken van de juiste visuele keuzes centraal staat. Er is ook volop ruimte voor praktische opdrachten. Je gaat op basis van beschikbare data zelf aan de slag met het maken van een aantal visualisaties (en sjablonen) in Excel, waarbij we voorbij de standaard opties kijken.

De tweede dag gaan we in op het verder verfijnen van de grafische vorm. We zoomen in op het effectief communiceren met je data en de impact op je doelgroep aan de hand van een uitgebreide checklist. Ook kijken we naar nieuwe manieren om grafieken te presenteren in powerpoint. We sluiten af met voorbeelden van dashboards.

Gedurende beide trainingsdagen is er volop ruimte om eigen gemaakte visualisaties te herontwerpen en meer effectief te maken.

De focus in deze training ligt op het maken van eenvoudige maar goed communicerende visualisaties.Breng je data tot leven, kies voor de juiste visuele vorm en overtuig je publiek. De kennis die je opdoetin de training kun je direct toepassen in je dagelijkse werkzaamheden.

De volgende vragen worden onder meer in de training behandeld:

  • welke belangrijke principes zijn van toepassing bij het visualiseren van data?
  • welke direct toepasbare stappen kun je zetten om te komen tot een effectieve visualisatie?
  • welke direct toepasbare stappen kun je zetten om te komen tot een effectieve visualisatie?
  • hoe zorg je dat de visualisatie begrijpelijk is voor je doelgroep?
  • hoe kun je visualisaties presenteren via powerpoint en dashboard?
  • hoe kun je met een eenvoudige visualisatie een heldere boodschap overbrengen?

Trainer

Stephanie-Evergreen-

Stephanie Evergreen (VS) is adviseur, onderzoeker, ontwerper, blogger en trainer (www.stephanieevergreen.com). Haar onderzoek naar de manier waarop datavisualisaties communiceren, vormt de basis van haar trainingen en advieswerk. Ze helpt organisaties om hun data te visualiseren en op een effectieve manier een verhaal te vertellen. In 2013 verscheen haar boek Presenting Data Effectively. Haar nieuwste boek Effective Data Visualization verscheen in het voorjaar van 2016.

Prijs

De prijs van deze training wordt binnenkort bekendgemaakt.

Doelgroep

De training is geschikt voor een ieder die meer inzicht wilt krijgen in de mogelijkheden van (data)visualisaties en manieren om deze zo effectief mogelijk te communiceren met de doelgroep. De training is interessant voor bijvoorbeeld communicatie- of marketingmedewerkers, data analisten, onderzoekers en medewerkers business intelligence.

Praktische informatie

Deze training wordt binnenkort aangeboden. Hou de website in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief.
Schrijf je in