Data Walking

Steden zitten vol met data. En dan gaat het niet om cijfers die te vinden zijn in archieven of op websites van een stad. Nee, alles wat je ziet in de buurt, wijk of straat is of kan data zijn. Het aantal parkeerplaatsen, de hoeveelheid groen in de wijk, de straatverlichting, en zelfs de mensen die er rondlopen en wat ze doen. Allemaal data!

Graphic Hunters gaat vanwege het driejarig bestaan op zoek naar de data in de stad. Aan de hand van een thema, gaan we data onderzoeken, verzamelen, analyseren en vooral visualiseren.

Onder leiding van David Hunter (ontwerper, programmeur en docent uit Londen) worden twee wandelingen gemaakt. Eén in de namiddag/avond en één in de ochtend erna. Op deze manier kunnen we de resultaten vergelijken en in beeld brengen.

Omschrijving training

Je werkt samen in een klein team met (indien mogelijk) verschillende achtergronden. Je bekijkt de omgeving (straat / buurt / wijk) door de ogen van een data antropoloog. En probeert tijdens de wandeling bruikbare data te verzamelen over het thema. Het verzamelen van data gebeurt door middel van notities (pen en papier), foto’s (mobiele telefoons) en digitale tellingen (via een app of sensoren/Arduino’s). Je onderzoekt na de wandeling hoe je de data het beste kunt visualiseren. Je bent vrij in het kiezen van de vorm en indien mogelijk zelfs het materiaal (dus niet alleen papier).

David Hunter begeleidt de teams intensief gedurende de training. Hij geeft volop tips en feedback. Ook verzorgt hij korte inhoudelijke workshops om iedereen met informatie te voeden en het proces (bij) te sturen.

In deze training leer je om snel vertrouwd te raken met een thema en te komen tot invalshoeken om data hierover te vinden. Vervolgens ga je zelf aan de slag om de data te verzamelen. Je analyseert de gegevens en komt tot een creatieve manier om de data visueel inzichtelijk te maken.

Programma

Donderdag 22 maart 2018

13.00 uur start bij een ontmoetingspunt om alvast de wijk te leren kennen
13.30 uur verzamelen op de locatie van de training
13.30 – 15.00 uur introductie, kennismaking met het project en elkaar, workshop, testen van apparatuur
15.00 – 16.15 uur team bespreking over aanpak thema
16.15 – 17.15 uur data wandeling 1
17.15 – 18.00 uur nabespreking

Vrijdag 23 maart 2018

09.30 – 11.00 uur terugblik op dag 1, teambespreking, workshop
11.00 – 12.00 uur data wandeling 2
12.00 – 13.00 uur lunch
13.00 – 16.00 uur workshop, analyseren en visualiseren van de data
16.00 – 17.00 uur presenteren en afronding

Trainer

David Hunter is een multidisciplinaire ontwerper en programmeur die interactieve ervaringen creëert in ruimtes en op schermen waarbij data een rol spelen. David geeft sinds 2014 les aan Ravensbourne College of Graphic Design. Daarvoor was hij freelance ontwerper. Hij startte het project Data Walking in 2015 met als doel om omgevingsdata te verzamelen en te visualiseren om hiermee veranderingen over de tijd te laten zien.

Prijs

De kosten voor deze training zijn € 279, exclusief BTW, inclusief koffie, thee en lunch (op de tweede dag).

Doelgroep

De training is geschikt voor een ieder die meer inzicht wilt krijgen in de mogelijkheden van (data)visualisaties en manieren om deze zo effectief en creatief mogelijk te communiceren met de doelgroep. De training is interessant voor bijvoorbeeld communicatie- of marketingmedewerkers, data analisten, onderzoekers en medewerkers business intelligence.

Praktische informatie

22 maart (13.00 – 18.00 uur) en 23 maart 2018 (09.30 – 17.00 uur)
De training wordt in het Engels gegeven.
De training vindt plaats bij UCO in Utrecht.

Schrijf je in