Core Principles of Visual Communication

Datavisualisaties spelen een cruciale rol in het werk van onderzoekers, analisten, journalisten en communicatieadviseurs. Organisaties waar het verzamelen, onderzoeken en publiceren van informatie centraal staat, kunnen vaak effectiever communiceren met hun data als zij meer kennis hebben van de visuele mogelijkheden.

In deze training krijg je door middel van opeenvolgende workshops, meer zicht op de manier waarop je informatie effectief kunt overbrengen op je doelgroep. De workshops gaan in op de verschillende grafische vormen en hun toepassingen, het creëren van heldere visualisaties met Excel, het effectief communiceren van informatie met je doelgroep en het zetten van eerste stappen in het interactief maken van je visualisatie.

Omschrijving training

De training biedt deelnemers een hands-on aanpak om visueel te werken. Je raakt bekend met de verschillende visualisatiemogelijkheden en in welke situatie welke vorm het beste kan worden toegepast.

Er is ruime aandacht voor de basisprincipes van datavisualisaties. De theorie wordt afgewisseld met volop hands-on opdrachten waar de deelnemers individueel of in kleine groepjes aan werken. We benutten de kracht van storytelling om een visueel verhaal over te brengen. We kijken naar de mogelijkheden om met Excel effectieve visualisaties te maken. En zetten de eerste stappen naar interactieve mogelijkheden.

We ronden de training af met het (individueel of in groepjes) visualiseren van eigen data of informatie. Je gaat op zoek naar nieuwe visuele oplossingen in je eigen werksituatie en benut hiervoor de kennis van de training. Je (her)ontwerp wordt besproken en van feedback voorzien.

Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod:

Dag 1

 • Doel van datavisualisaties
 • Visuele perceptie en het belang van datavisualisaties
 • Overzicht van verschillende grafische vormen
 • Best practices en strategieën voor effectieve visualisaties
 • Kritisch denken
 • Visual design

Dag 2

 • Vorm en functie
 • Storytelling met datavisualisaties
 • Visualiseren met Excel (deel 1)

Dag 3

 • Visualiseren met Excel (deel 2)
 • Interactieve visualisaties en animatie
 • Re-design van een visualisatie (individueel of in groepjes)

Trainer

Jon Schwabish is één van de vooraanstaande personen op het gebied van datavisualisatie. Op zijn website www.policyviz.com schrijft hij over de vele ontwikkelingen in het vak. Daarnaast is hij host van een veelbeluisterde podcast op het gebied van datavisualisatie (policyviz podcast) en oprichter van de website www.helpmeviz.com, een forum waar personen elkaar feedback geven op hun visualisaties. Ook verzorgt hij trainingen en workshops. Jon Schwabish werkt momenteel als senior onderzoeker aan het Urban Institute’s Income and Benefits Centre in Washington.

Prijs

De prijs van deze training wordt binnenkort bekendgemaakt.

Doelgroep

De training is geschikt voor een ieder die meer inzicht wil krijgen in de mogelijkheden van (data)visualisaties en manieren om deze zo effectief mogelijk te communiceren met de doelgroep. De training is interessant voor bijvoorbeeld communicatie- of marketingmedewerkers, data analisten, onderzoekers en medewerkers business intelligence.

Praktische informatie

Deze training wordt binnenkort aangeboden. Hou de website in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in