Data-viz drawing

Tekenen heeft het voordeel dat je snel je gedachten en ideeën op papier kunt zetten. Je komt tot visuele oplossingen zonder je te verliezen in tools of software. Tekenen boort ook je creativiteit aan. Je schetsen hoeven niet direct perfect te zijn, maar het kan je helpen om te komen tot nieuwe visuele vormen of ideeën. Ideeën die passen bij het verhaal dat je met je data of informatie wilt overbrengen.

In deze training gaan we alle stappen in het visualisatieproces te lijf met pen en papier. We analyseren data door te tekenen, we zoeken naar creatieve invalshoeken voor je verhaal door te tekenen en we komen tot een definitieve visuele vorm door te tekenen.

De training wordt gegeven door Stefanie Posavec (USA) die het veel geprezen dataproject Dear Data maakte samen met Giorgia Lupi. In dit project, in de vorm van een briefwisseling, stond het tekenen van (persoonlijke) data centraal. Het project kreeg de onderscheiding voor ‘Best Dataviz Project’ en ‘Most Beautiful’ (de hoogste onderscheiding) bij de 2015 Kantar Information is Beautiful Awards en is opgenomen in de permanente collectie van het MoMa in New York.

Omschrijving training

Je wordt begeleid vanaf de analyse van een dataset tot aan het uiteindelijke ontwerp van je eigen visualisatie. Tijdens dit proces krijg je inzicht in de ontwerpkeuzes die je kunt maken om te komen tot een succesvolle visualisatie. De gehele workshop is off-screen; we werken uitsluitend met tekenmaterialen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • inzicht in het datavisualisatie proces
  • het analyseren van data d.m.v. schetsen
  • het vinden van een focus in je data
  • tekenen als vorm om datavisualisaties beter te begrijpen
  • creatieve technieken om te komen tot nieuwe visuele ideeën
  • de anatomie en architectuur van een datavisualisatie
  • experimenteren met visualisatie methodieken
  • creëren van je definitieve visualisatie (eindopdracht)

Trainer

Stefanie Posavec (USA) www.stefanieposavec.com is een grafisch ontwerper woonachtig in Londen. Data is in al haar projecten en ontwerpen het centrale uitgangspunt; van datavisualisaties tot information design tot kunstvormen. In haar vrije werk richt zij zich op data experimenten vanuit de taal, literatuur of wetenschap. Bij bijna al deze projecten kiest Stefanie voor tekenen en schetsen als basis. Haar werk is internationaal tentoongesteld bij de grote galeries, waaronder MoMa (New York), CCBB (Rio de Janeiro), The Science Gallery (Dublin), The V&A , The Science Museum, The Southbank Centre and Somerset House (Londen). In 2013 was ze de eerste datakunstenaar in residence bij Facebook op hun Menlo Park Campus.

Prijs

De trainingskosten zijn € 349 exclusief BTW, inclusief koffie, thee en lunch. Deelnemers ontvangen het boek Dear Data van Stefanie Posavec en Giorgia Lupi.

Doelgroep

De training is bedoeld voor iedere professional die meer vat wil krijgen op het datavisualisatie proces door middel van een hands-on aanpak: tekenen!

Praktische informatie

21 juni 2019 (09.30 – 17.00).
De training wordt in het Engels gegeven.
De training vindt plaats bij Mmousse in Amsterdam.

Schrijf je in